Wat kosten zonnepanelen per m2?

wat kosten zonnepanelen per m2

Als het gaat over wat zonnepanelen kosten, dan wordt vaak gezegd dat het altijd een goede investering is. De prijs is wel hoog, maar je woning wordt er ook veel meer door waard. Bovendien zijn er verschillende regelingen om de kosten te drukken, zoals het terugvorderen van de BTW. Het is belangrijk om eens te bekijken wat zonnepanelen per M2 kosten.

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Je hoeft ze dus niet de hele dag in de zon te hebben om er toch rendement uit te halen. Al is meer zonlicht ook een garantie voor meer energie. De zonnepanelen bestaan uit cellen van silicium. De reactie met zonlicht zorgt voor elektronen, die creëren spanning en lopen door de cellen. Zo ontstaat stroom die bruikbaar is.

Blik op de kosten

Het is belangrijk om te bepalen hoeveel kWh je wilt opwekken. Wanneer je echter uitgaat van m2, dan moet je per paneel ongeveer 1,65 m2 rekenen. Je kijkt naar wat 1 paneel oplevert en deelt dit dan door wat je jaarlijks aan energiebehoefte hebt. Zo weet je hoeveel panelen je nodig hebt en hoeveel m2 dit vergt. Je kan kiezen voor een kleine hoeveelheid van bijvoorbeeld 6 panelen. Dan ben je in totaal €3200,- kwijt, maar kan je wel de helft van je energiebehoefte opwekken ermee. Je kan ook kijken naar wat een gemiddeld huishouden van 3 tot 4 personen nodig heeft. Dit komt vaak op 20 tot 24 panelen neer. Dit kost wel €10.000,-, maar dan ben je wel volledig voorzien in je energiebehoefte. Natuurlijk is het zo dat voor een groter gezin, van bijvoorbeeld 5 of 6 personen, meer panelen nodig zijn om alles te voorzien.

Hoe is de prijs opgebouwd?

Wanneer je ervoor kiest om de zonnepanelen te laten installeren, dan gaat het niet alleen om materiaal. Ook arbeidskosten spelen dan een rol. Het is naar verhouding ongeveer 80 procent materiaal en 20 procent arbeid die je betaalt. Wel is het zo dat het percentage verschuift richting materiaal wanneer je meer panelen aanschaft. De grootste kostenpost blijven de zonnepanelen zelf.