Bedenktijd bij het kopen van een huis

Bedenktijd bij een huis kopen bestaat al heel lang. Iedereen weet dat deze regel van kracht is. Alleen is er eigenlijk niemand die precies weet wat de bedenktijd is. Het is slim om te onderzoeken hoe dit zit. Dat je bij een huis kopen bedenktijd hebt, dat is wel duidelijk. Alleen hoe lang duurt deze en welke voorwaarden zitten daar dan aan? Door de volgende informatie door te nemen, wordt het allemaal een flink stuk duidelijker. Dit geeft je ook meer zekerheid bij de aankoop.

Na het tekenen

De bedenktijd bij het kopen van een huis begint direct na het tekenen van het koopcontract. De tijd die je daarvoor hebt, is drie dagen lang. Dat is dus niet zo lang als sommige mensen denken. Na een paar dagen verloopt de termijn al en zit je eigenlijk aan de koop vast. Bedenk je echter binnen de termijn dat je toch niet wilt kopen? Dan kan je het contract laten verscheuren, zonder dat je daar een reden voor hoeft te geven of een vergoeding aan de verkoper hoeft te bepalen. Dit is echter niet alles.

Gebruikmaken van de 3 dagen bedenktijd

Na het tekenen gaan de 3 dagen bedenktijd bij een huis kopen in. Dit gebeurt op het moment dat je het getekende koopcontract hebt ontvangen. Als koper kan je dan nog terug, mits je dat binnen die 3 dagen beslist. Je hoeft ook geen reden op te geven waarom je dat doet. Voel je je er gewoon niet goed bij? Dan kan je gewoon zeggen dat je toch niet wilt kopen, zonder dat je zegt dat het om een slecht gevoel gaat. Het kost je ook niets. Dit is ook een voordeel.

Enkele uitzonderingen

De regel voor de bedenktijd bij het kopen van een huis is eigenlijk algemeen geldig. Hier zijn wel enkele uitzonderingen op. Zo kan er in uitzonderlijke gevallen worden besloten dat de bedenktijd net wat langer dan 3 dagen is. Bovendien kan de bedenktijd niet eindigen op zaterdag, zondag of op een feestdag. Wie dus slim wil zijn, tekent op woensdag of donderdag om net wat meer tijd te hebben. De bedenktijd eindigt dan op de eerstvolgende werkdag. Dit maakt dus een groot verschil in de tijd die je hebt.

Met wederzijds goedvinden verlengen

De bedenktijd bij het kopen van een huis hoeft niet alleen maar langer te zijn als er een weekend tussen zit. Je kan dit ook gewoon onderling afspreken met de verkoper. Wanneer jullie het daar beide over eens zijn, dan kun je de bedenktijd iets verlengen. Dit kunnen jullie dan zelf bepalen. Wel is het belangrijk om op te letten. Langer bedenken dan 3 dagen kan wel, maar korter dan 3 dagen bedenktijd krijgen is wettelijk niet toegestaan. Alleen verlengen is dus een optie.

Het soort woning

Wil je een huis kopen? Dan is er nog een factor die meespeelt bij de bedenktijd. Zo geldt er voor een vakantiehuis een bedenktijd van 3 dagen. Koop je alleen grond? Dan is er helemaal geen bedenktijd. Ook een woonboot of woonwagen koop je zonder dat je bedenktijd krijgt. Huurkoop, dus eerst een woning huren en dan het huis kopen, gaat ook zonder bedenktijd.

Een huis kopen gaat altijd gepaard met 3 dagen bedenktijd, behalve op een veiling waarbij een notaris aanwezig is. Dan is er geen bedenktijd.