Waar moet je rekening mee houden bij een verbouwing?

Belangrijk om aan te denken voor een verbouwing

Jouw huis heeft hoogstwaarschijnlijk wat verbouwing nodig voordat het je droomhuis is. Ook al is het allemaal nog niet zo oud, iedereen heeft zijn eigen smaak. Maar voordat je begint aan al je grootse ideeën om dat droomhuis te realiseren hebben wij nog een aantal tips!

Check voor achterstallig onderhoud

Voordat je aan de nieuwbouw begint is het verstandig om eerst even na te gaan of alles wat er nu staat nog goed intact is. In dit geval kijken we vooral naar dingen die je niet zo snel opvallen. Lekkages, isolering, de fundering. Niet de leukste verbouwingen om geld aan uit te geven maar dit zijn wel kosten die driedubbel terugbetaald worden in rust en comfort! Je zou maar heel de badkamer opnieuw betegelen en er daarna achter komen dat er achter de muur een lek zit waardoor heel de wand van binnen beschimmeld is…. Als je handig bent kun je ervoor kiezen zelf heel het huis na te lopen. Het laten doen is ook een hele goede optie die ook niet al te veel geld kost. Je zou bijvoorbeeld een bouwkundige keuring door Homkeur uit laten voeren. Zo heb je meteen een compleet inzicht van de staat van je huis en de kosten die daaraan verbonden zijn.

Waarde van de verbouwing

We hadden het net over je droomhuis dus wellicht dat je nooit van plan bent om hem te verkopen. Maar mocht je het toch belangrijk vinden dat de investering van de verbouwing ook de waarde van je huis doet stijgen, dan zijn bepaalde opties beter dan andere. Zoals al eerder gezegd is: “iedereen heeft zijn eigen smaak”. Daarom is het verbouwen van de badkamer, toilet of keuken een investering die niet veel met de waarde van het huis doet. Natuurlijk, als het allemaal heel oud was gaat de waarde wel iets omhoog maar nooit het volledige bedrag wat de investering heeft gekost.

verbouwingen die de waarde doen stijgen

Welke verbouwingen zorgen dan wel dat de waarde van je huis mee stijgt? Dat zijn vooral verbouwingen die de woonruimte van het huis vergroten. Hieronder een klein lijstje met voorbeelden:

  • Aanbouw
  • serre
  • dakkapel
  • opbergzolder bewoonbaar maken

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer, maar je snapt het idee. Meer ruimte of kamers om in te wonen. Bij dit soort verbouwingen stijgt de waarde van de woning vaak met 60% tot 100% van de investering!