Tips bij het inrichten van jouw tuin

Ben je verhuisd en wil je een nieuwe tuin aanleggen? Of heb je al een tuin die je graag eens onder handen wilt nemen, en opnieuw wilt inrichten? Hier vind je allerlei leuke ideeën om jouw huidige of nieuwe tuin tot leven te brengen. Lees snel verder en laat je inspireren om met jouw tuin aan de slag te gaan.

Stijl van de tuin

Er zijn verschillende soorten stijlen die je in een tuin terug kan laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • Klassieke tuin
  • Moderne tuin
  • Stadstuin
  • Kindvriendelijke tuin
  • Ecotuin
  • Mediterrane tuin
  • Wellness tuin
  • of een natuurlijke tuin.

Het aanleggen van een tuin doe je echter niet zomaar. Hiervoor is het eerst nodig om eens om de tafel te zitten en een goed plan van aanpak te maken.

Waar moet je aan denken bij het ontwerpen van je tuin?

Er zijn een aantal dingen waar je wel op moet letten tijdens het ontwerpen van de tuin. Uiteraard houd je rekening met datgeen wat je in tuin geplaatst wilt hebben. Daarnaast houd je rekening met de mogelijkheden die er met betrekking tot de grootte en breedte zijn. Ook de grondsoort in de tuin is belangrijk. Als jij bepaalde planten wilt planten en daar een andere grondsoort voor nodig hebt, dan zal de grond ook omgeploegd moeten worden.

De stijl van jouw tuin

De stijl van je tuin vormt de basis van het ontwerp. Het is mogelijk om verschillende tuinstijlen te combineren. Stijlen die goed bij elkaar passen zijn:

  • Een kleine tuin als een kindvriendelijke tuin
  • Een loungetuin als een Mediterrane tuin

Loungetuin: Ga je voor een loungetuin? Dan moet je rekening houden dat hier veel tuinmeubelen in komen te staan.

Een overkapping met een lounge set: De loungeset zal bij de stijl van de tuin moeten passen. Een loungetuin is vaak neutraal en een perfecte plek om te relaxen. De lounge tuin wordt gecreëerd door het plaatsen van lekkere tuinmeubelen. Het terras, gazon en de overkapping zullen dan ook veel gebruikt worden. Deze tuin moet wel goed onderhouden worden.

Lichtinval: Het licht moet goed bij de planten kunnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie set hortensia’s in de tuin? Je hebt er weinig werk mee en de hortensia’s zijn prachtig. Heerlijk uitzicht ook als je lekker aan het ontspannen bent op de tuinmeubelen en van het zonlicht en de lichtinval aan het genieten bent.

Meubels in je tuin: Bedenk goed welke meubelen je allemaal plaatsen wilt. Bedenk ook welk materiaal het meest geschikt is voor alle seizoenen. Als je nu een geheel nieuwe set koopt, wil je niet dat dat je over een paar jaar alles weer opnieuw moet aanschaffen, omdat de set verroest is. Denk daarom aan RVS-tuinmeubelen. Deze meubelen hebben een lange levensduur en kunnen wel tegen een stootje. Het materiaal is niet gevoelig voor roest en blijft dus mooi.

Het belangrijkste bij een nieuwe tuin is dus het bedenken van de stijl en of de voorzieningen in je tuin hierbij passen. Neem er de tijd voor en kijk ernaar met een professional. Maak samen een plattegrond of schets met de ideeën voor de nieuwe tuin en kijk wat hier van waar gemaakt kan worden. Heb dus geduld, want het kan even duren! Ben jij klaar voor je nieuwe tuin met deze tips?