Redenen om je huis te laten schatten

huis laten schatten

Heb je interesse om een woonkrediet aan te vragen dan zal de kredietverstrekker je vragen om een schatting van het huis uit te laten voeren. Waarom is dit nodig en waarom kan dit een meerwaarde bieden voor jou? Een aantal redenen om je huis te laten schatten. Bij veel vastgoedmakelaars ontvang je bij verkoop een gratis schatting van je huis.

Je hebt de kennis hoeveel de woning waard is 

Wil je je woning verkopen? Dan is een waardebepaling handig om te weten of de vraagprijs van je woning juist is of niet. Met een geschatte waardebepaling heb je voordeel tijdens de onderhandelingen met potentiële kopers.

Met een geschatte waarde weet je hoeveel je kan lenen

Weet je de waarde van je gedroomde nieuwe huis dan weet je ook hoeveel geld je precies moet lenen om het huis te kunnen kopen. De geschatte waarde is voor een hypotheekverstrekker belangrijk om te weten tot hoeveel je precies kunt en mag lenen. Met de waarde wordt immers de quotiteit bepaald. De quotiteit is de verhouding van de waarde van het huis en het geld wat je precies wilt lenen.

Het vermijden van misleiding

Er zijn diverse manieren om een huis te laten schatten. Met een onafhankelijke schatter heb je de beste garantie op een juiste waardebepaling van een huis. Het is mogelijk om de woning te laten schatten door een immokantoor. Een immokantoor heeft echter vaak belang om het huis zo hoog mogelijk te schatten. Daarnaast bieden diverse internetwebsites aan om een huis te laten schatten. Je kunt je afvragen hoe betrouwbaar deze waardebepalingen zijn. Vandaar dat je bij een waardebepaling het beste een onafhankelijk bedrijf kunt inschakelen. 

Hoe het zit met de duurzaamheid

Duurzaamheid en ecologie zijn tegenwoordig enorm van belang op de vastgoedmarkt. Schatters hebben daarom vaak ook een opleiding tot energiedeskundige gevolgd. Zij kunnen een duidelijk beeld geven bij mogelijke problemen of welke extra kosten er moeten worden gemaakt op het gebied van energie. Dit is hele belangrijke informatie als je een woning wilt kopen en geeft je extra argumenten tijdens de onderhandelingen tijdens het kopen van de woning.